Alt om cykling
Den store lygteguide
Hvor langt skal dine cykellygter lyse, og hvornår skal de tændes? Bliv klogere på lovens krav til lys, lygter og reflekser og pas på dig selv i trafikken.
Tag af sted i god tid, så du kan køre efter forholdene.
Undgå tungt lastede cykelkurve, tasker og andet, som gør det svært at styre. Pak let og lavt fx i en cykeltaske bagpå.
Gode cykellygter er et must. Selv i dagslys kan det være svært at læse underlaget, og det er en forudsætning for sikker kørsel. Husk også reflekser, så andre trafikanter kan se dig på lang afstand.
Dækket må gerne være lidt blødt pumpet. Jo bredere dæk des bedre.
Undgå skarpe og pludselige sving. Tag store, bløde sving i det omfang den øvrige trafik tillader det. Brems ned før svinget - akkurat som i bil - og slip bremsen, før du drejer.
Brems i god tid og gør det forsigtigt. Brug bagbremsen - og slip bremsen, hvis hjulene begynder at skride.
Tjek jævnligt, hvordan din cykel bremser: Er underlaget glat? Virker bremserne, som de skal? Særligt fælgbremser kan blive sølet til i is og sjap, og det mindsker bremseeffekten.
Helt banalt: Bremselængden øges, når det er glat, så giv lidt mere plads i trafikken.
Hold fokus på cyklisten lige foran dig og på den bane, som du skal følge.
Nogle dage er det svært overhovedet at komme af sted, fordi cyklen er stivfrossen. Du kan forebygge ved at smøre kæde, lås og kabler jævnligt.
Hvis du kører efter forholdene og giver din cykel lidt kærlighed med olie på kæde og i lås, kommer du godt igennem sne, is og slud.
Start med at finde en god træningsbane - måske en tom parkeringsplads. Nybegyndere kan starte på et underlag, der ikke er glat, mens de mere øvede kan friske evnerne op på en rigtig vinterdag.
Øvelse 1: Træn i at cykle lige ud. Helt lige ud. Hold f.eks. cyklen på en af de hvide streger på vejen. Øvelsen træner balancen.
Øvelse 2: Prøv at køre tværs over et bræt på nogle få centimeters højde eller op over en lav kantsten. Idet forhjulet får kontakt med forhindringen, løfter du i styret og hjælper hjulet over den. Øvelsen ruster dig til at komme sikkert over isklumper eller dybe hjulspor i sneen.
Øvelse 3: Sving. Træn i at dreje uden skarpe sving. Lad din kropsvægt bære af hænderne på styret og af din yderste fod (modsatte side af den vej, du svinger), så cyklen ikke skrider under dig.
Øvelse 1: Test din bremseevne: Brems til standsning med den kortest mulige bremselængde. Prøv med bag- og forbremse samtidigt og hver for sig. Mærk forskellen.
Øvelse 2: Brems og sving: Marker to steder med et mærke. Cykl i god fart hen mod de to mærker. Ved første mærke bremser du hårdt med begge bremser - uden at blokere bremsen. Ved næste mærke slipper du bremsen og foretager et sving. Husk, at du IKKE må bremse og styre på samme tid.
Øvelse 3 - Udvidet bremseøvelse for de lidt øvede: Kunsten at bremse sikkert handler om at bremse mest muligt, uden at bremserne blokerer. Som cyklist skal du være din egen ABS-bremse (ABS står for Anti Blokerings-bremse System). Sæt lidt god fart på cyklen. Brems så cyklen skrider ud. Så snart cyklen skrider ud, slipper du bremsen og retter cyklen op. Prøv med begge bremser. Vær forsigtig og lav helst øvelsen på et blødt underlag, da du kan miste kontrollen og vælte.
Alt om cykling
Hvor langt skal dine cykellygter lyse, og hvornår skal de tændes? Bliv klogere på lovens krav til lys, lygter og reflekser og pas på dig selv i trafikken.
Alt om cykling
Der er ingen grund til at sætte cyklen væk for vinteren: Gør din cykel vinterklar med fem nemme justeringer og bliv godt kørende i sne, slud og is.
Alt om cykling
Den velholdte cykel kører bare bedre. Brug Cyklistforbundets gør det selv-guide og gør din cykel forårsklar.