Cykling i glat føre
Det skal du tænke på, når vinteren lægger sig på din cykelvej. Se Cyklistforbundets råd til at cykle i sne og is og mini-glatførekursus for cyklister.
Luk lidt luft ud af dine dæk, så de er blødt pumpet
Smør kæde og lås med den rigtige olie
Tjek dine bremser, så is og sjap ikke mindsker bremseeffekten
Tjek cykellygterne og husk reflekser, så andre trafikanter kan se dig på lang afstand
Undgå tungt lastede cykelkurve, tasker og andet, som gør det svært at styre. Pak let og lavt - fx i en cykeltaske bagpå
Med lidt jævnlig vedligeholdelse kan du snildt forebygge de fleste problemer Cykelmekaniker Jakob Devantier
Pump dækkene efter forholdene
Du tjekker dæktrykket ved at mærke på siderne af dækket. Her kan du mærke helt ind til slangen og du får en bedre fornemmelse af, hvor meget luft der skal i. Er vejene glatte af is og slud, så skal du lukke lidt af luften ud. Sådan får du bedre vejgreb, så du ikke så let skrider ud og falder.
Smør kæden med den rigtige olie
Giv kæden en god klat tyk olie en gang om ugen. Den lette sommerolie er ikke nok. Rens gerne samtidig. Det gør du ved at give kæden olie, tørre den af igen og så give olie en gang mere. Vil du virkelig gøre noget ud af det, kan du begynde med at vaske kæden ren med en klud med degreaser på.
Forebyg en frossen lås
Først skal du stille din cykel et tørt sted, så det gamle vand fordamper. Bagefter giver du den olie i alle låsens bevægelige dele – både der, hvor du stikker nøglen ind, og i selve låsemekanismen i den anden side. Du får størst succes med en tynd olie – for eksempel låsespray, som du sprøjter direkte ind i låsen og lader sidde.
Få sat vinterdæk på
Om sommeren kan du fræse afsted på dine lette og hurtige dæk, der har et fint og ikke så dybt mønster. Vinteren kræver, at du bruger dæk med dybere riller og grovere mønster. Du bliver overrasket over, hvor meget bedre vejgreb det giver dig.
Tjek cykellygterne
Loven siger, at dine forlygter og baglygter skal være fastmonteret og ses tydeligt fra siden samt på 300 meters afstand. Dog må de ikke være så kraftige, at de blænder. Knaplygter, der lyser svagt eller dingler fra en elastik, er IKKE nok.
Hold dig fra stramme handsker: Er dine handsker for store eller for små, kommer du hurtigt til at fryse. Finder du din handskestørrelse, finder du samtidig de handsker, som har plads til præcis den mængde luft, som din hænder kan opvarme inde handsken. Der skal være luft rundt om fingrene, for luft giver varme.
Vælg handsker i flere lag: Jo tykkere handsker, jo varmere hænder – det giver sig selv. Vil du være sikker på ikke at fryse, så skal du vælge handsker med to lag. Det er luften mellem de to lag, som tilfører ekstra varme.
Uldfor inderst isolerer og varmer: Uldfor både varmer og isolerer, hvis dine handsker bliver våde. Har du allerede et par yndlingshandsker, uden uldfor, så kan du købe en tynd, ulden inderhandske til at have på under din handske.
Luffer er varmere end fingerhandsker: Når du har luffer på, varmer dine fingre hinanden. Luffer er derfor langt varmere end fingerhandsker, som i stedet fordeler varmen i hver sit rum. Rigtig nok egner alle gearskiftere sig ikke til luffer, men så er en trefingerhandske en god løsning.
Brug benene og få varme hænder: Når du fryser om fingrene, er det bare om at træde i pedalerne! Når dine muskler arbejder, producerer din krop varme – og når du producerer mere varme, end kroppen behøver til at opvarme de centrale dele, så sender den varmen ud til de yderste dele.
Det skal du tænke på, når vinteren lægger sig på din cykelvej. Se Cyklistforbundets råd til at cykle i sne og is og mini-glatførekursus for cyklister.
Hvor langt skal dine cykellygter lyse, og hvornår skal de tændes? Bliv klogere på lovens krav til lys, lygter og reflekser og pas på dig selv i trafikken.
Gør din cykel forårs- og vinterklar. Tjekliste til køb af elcykel. Lær dit barn at cykle. Sæt hjelmen rigtigt. Og meget mere. Vi har guiden.