Udstyrsbekendtgørelsen
Hvad skal du have af lygter og reflekser på din cykel? Må du sætte flag og vimpler på cyklen? Må børn sidde bagpå?
Ja - i lovens øjne er cyklen et køretøj, og alle køretøjer skal overholde hastighedsbegrænsningerne ifølge Færdselsloven § 42 og § 43.
Ja - cyklister er undtaget fra reglen om, at man ikke må parkere på fortovet. Det står i Færdselsloven § 28, stk. 3:
"Standsning eller parkering må ikke ske på cykelsti, gangsti eller fortov. Tilsvarende gælder for midterrabat, skillerabat, helleanlæg og lignende. Uden for tættere bebygget område kan et køretøj, hvis tilladte totalvægt ikke overstiger 3.500 kg, dog standses eller parkeres med en del af køretøjet på fortov eller skillerabat. 1. pkt. gælder ikke cykler og tohjulede knallerter."
MEN: Det gælder for alle køretøjer - inkl. cykler - at "Standsning eller parkering må ikke ske på et sådant sted eller på en sådan måde, at der opstår fare eller ulempe for færdslen" - § 28
Du må med andre ord ikke parkere din cykel, hvor den generer andre.
Nej! Man må ikke fjerne noget som helst uden ansvar - det er tyveri. Men cykler, der er uhensigtsmæssigt parkeret fx foran en dør eller på tværs af fortovet, må man gerne flytte lidt væk. Cyklens ejer skal dog altid nemt kunne finde sin cykel igen.
Du må gerne cykle, selvom du har drukket alkohol, men du skal kunne styre din cykel på en betryggende måde - det står i Færdselsloven:
§54.
Stk. 3. Cykel, hestekøretøj eller hest må ikke føres eller forsøges ført af nogen, der af de grunde, der er nævnt i stk. 2*, eller som følge af påvirkning af spiritus befinder sig i en sådan tilstand, at han er ude af stand til at føre køretøjet eller hesten på betryggende måde.
---
*Stk. 2. Et motordrevet køretøj må (...) ikke føres eller forsøges ført af nogen, som på grund af sygdom, svækkelse, overanstrengelse, mangel på søvn, påvirkning af opstemmende eller bedøvende midler eller af lignende årsager befinder sig i en sådan tilstand, at han eller hun er ude af stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde.
Nej - det er en skrøne. Men du kan få en bøde, hvis politibetjenten vurderer, at du er for påvirket til at cykle. Der er ingen fast promillegrænse eller særlig test, der afgør om du er for fuld til at cykle. Det er den enkelte betjents vurdering.
Nej. Det vil være tyveri / ulovlig omgang med hittegods at fjerne efterladte cykler - også selvom du ønsker at donere cyklerne til et godt formål.
Sådan kommer I af med efterladte cykler:
Hvis I vil rydde op i cyklerne i din boligforening, skal I varsle beboerne og fx sætte mærker på cyklerne med 30 dages frist til at fjerne mærket igen på de cykler, der er i brug. De cykler, der står tilbage med mærker på, må du stadig ikke selv fjerne - de skal meldes som hittegods til politiet. Det kan du gøre hos politiet, der også kommer og henter cyklerne.
Nej - det er ulovlig omgang med hittegods. Du kan tippe politiet om efterladte cykler på politiet.dk
Cykel må ikke føres ved siden af andet køretøj. Hvor der er tilstrækkelig plads hertil, må to cyklister dog køre ved siden af hinanden, hvis dette kan ske uden fare eller unødig ulempe. Gives der signal til overhaling, må cyklister ikke køre ved siden af hinanden, medmindre færdselsforholdene tillader eller nødvendiggør dette. Cykel med tre eller flere hjul må dog aldrig føres ved siden af anden cykel.
Stk. 2. Cyklist skal altid holde til højre på den vognbane, der er beliggende yderst til højre i færdselsretningen. Vognbanen ved siden af kan dog om nødvendigt anvendes under overhaling, såfremt denne ikke kan ske til højre.
Stk. 3. Før vejkryds skal cyklist, der skal lige ud eller svinge til venstre, uanset § 16, stk. 1 og 3, fortsat holde til højre på vejen. Såfremt en eller flere vognbaner ved afmærkning er forbeholdt de kørende, der skal svinge til højre, er det dog tilladt cyklisten at placere sig ved linjen mellem den nærmeste vognbane, som ikke er forbeholdt de højresvingende, og højresvingsbanen. Cyklist, der ønsker at svinge til venstre, skal fortsætte gennem krydset til dets modsatte side og må først foretage svingningen, når det kan ske uden ulempe for den øvrige færdsel. Dette gælder uanset afmærkning, medmindre det fremgår af denne, at den gælder for cyklister. 1.-4. pkt. gælder også ved kørsel over eller bort fra kørebanen uden for vejkryds.
Barn under 6 år må ikke cykle uden at være under ledsagelse og kontrol af en person, der er fyldt 15 år.
Stk. 2. På en cykel må ikke befordres flere personer, end den er beregnet til. Transportministeren kan fastsætte regler om transport af børn på cykel og personer i påhængsvogn (cykelanhænger) eller sidevogn, herunder regler om indretning af passagerers siddeplads og om cyklistens alder.
Stk. 3. På cykel må ikke medføres genstande, der er mere end 3 m lange eller 1 m brede. Genstande, der medføres, må ikke hindre cyklisten i at have fuldt herredømme over cyklen eller i behørig tegngivning. Transportministeren kan fastsætte bestemmelser om største længde, bredde, højde og vægt for genstande, som befordres på cykler, der er særligt indrettet til varetransport, samt på påhængskøretøj og sidevogn til cykel.
Hvad skal du have af lygter og reflekser på din cykel? Må du sætte flag og vimpler på cyklen? Må børn sidde bagpå?
”Det er Cyklistforbundets opfattelse, at den aktuelle færdselslov begrænser cyklisters tryghed, fremkommelighed og sikkerhed. Vi ønsker en cykelvenlig revision af loven,” siger Jens Peter Hansen, der er landsformand i Cyklistforbundet.
Det koster, hvis du ikke overholder Færdselsloven. Se de vejledende bødetakster for trafikforseelser for cyklister.