Meld dig ind
Danmark har brug for flere cyklister, og danske cyklister har brug for bedre cykelforhold. Giv cykelsagen en stærkere stemme.
Børns cykling har længe været et hovedindsatsområde hos Cyklistforbundet. Mange børn lever i dag et stillesiddende liv, og cykling er ikke længere en naturlig del af barndommen.
Derfor oprettede Cyklistforbundet i 2015 med støtte fra Nordea-fonden en pulje, hvor kommuner kunne søge om tilskud til at anlægge en permanent cykellegebane. Seks baner står færdige, og yderligere tre er på vej. Det er erfaringer fra udviklingen af de nye baner, som Cyklistforbundet har samlet i kataloget.
Det nye digitale katalog, der vil blive tilbudt alle kommuner uden cykellegebaner, indeholder bl.a. inspiration fra de færdige cykellegebaner og anbefalinger til, hvad kommunen skal holde sig for øje, hvis de gerne vil anlægge en cykellegebane. Kataloget ligger også på cykellegebaner.dk.
Aalborg Kommune er en af de ni kommuner, der søgte puljen og i dag har en færdigbygget bane i kommunen. Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Hans Henrik Henriksen (S), siger om den nye cykellegebane:
- Vi kan tydeligt se, at vores børnefamilier har fået et nyt sted at samles. Banen spiller fantastisk godt sammen med Aalborg Cykelbys strategi om at få flere op på cyklen helt fra barnsben, og det er fascinerende at opleve, hvordan banen bliver brugt. Nogle børn følger den klinisk, som den er tænkt, mens andre kører deres egne veje. Der er leg og udfordringer for alle børn, siger Hans Henrik Henriksen.
At blive sikker på en cykel kommer ikke af sig selv. Det skal trænes, og det kan børn på en cykellegebane. Og jo før børn begynder med at cykle desto bedre, siger direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam
Der er foreløbigt bygget cykellegebaner i Aabenraa, Aalborg, Odsherred, Varde, Guldborgsund og Silkeborg, og der er baner på vej i Nyborg, Kolding og Høje Taastrup.
For direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, er der ikke nogen tvivl om, at cykellegebaner er en stærk investering, hvis man ønsker at fremme børnecykelkultur i egen kommune:
- At blive sikker på en cykel kommer ikke af sig selv. Det skal trænes, og det kan børn på en cykellegebane. Og jo før børn begynder med at cykle desto bedre. Det gør børnene til sikre trafikanter og giver dem gode vaner, som holder på sigt. Cykellegebanerne skaber ikke alene mere trafiksikre børn, de er også med til at forme fremtidens cykelkultur og skabe sunde vaner hos børnene, siger Klaus Bondam.
Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, glæder sig også over de gode erfaringer med de nye cykellegebaner:
- Gode cykelvaner skal leges ind fra barnsben, og vi er glade for, at mange kommuner har været med til at udbrede cykelleg med nogle permanente baner, som også bruges af voksne med behov for at cykeltræne. Vi håber, at idekataloget vil inspirere andre kommuner, som også brænder for at få flere til at cykle mere i hverdagen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.
Danmark har brug for flere cyklister, og danske cyklister har brug for bedre cykelforhold. Giv cykelsagen en stærkere stemme.
Cykellegebaner er en helt ny type byrum, hvor børn kan lege cykelfærdigheder ind. Vi styrker børnecykelkulturen med cykellegebaner og idékatalog til kommunerne.
Børn cykler, når voksne skaber mulighederne. Se vores tilbud og anbefalinger til pædagoger og lærere.