Ugentlige cykelture giver værestedets brugere energi til at håndtere livet
Mødepligt er ikke det mest håndterbare for de sårbare brugere af Borgercaféen i Haderslev. Alligevel tropper en voksende gruppe troligt op til værestedets ugentlige to timers tur i Cyklende Fællesskaber. Blandt andet sammen med Cyklistforbundets frivillige.
(Artiklen er fra magasinet CYKLISTER #4 2024.
Tekst: Henrik Stanek. Foto: Jens Hasse)
Baggården runger af højt humør. 11 af Borgercaféens brugere gør klar til den ugentlige cykeltur ud af Haderslev sammen med to frivillige guider fra Cyklistforbundet og tre ansatte. Forude venter 13 kilometer til Sillerup Mølle nordøst for den sønderjyske by. På en sti kører de forreste et par gange rundt om et bordbænkesæt. Fællesskabet vægter højt, og den lille omvej hjælper bagtroppen til at nå op.
Borgercaéen i Haderslev er et værested for mennesker i udsatte positioner. Sammen med fem andre væresteder er cafeen med i projektet Cyklende Fællesskaber fra Cyklistforbundet og Foreningen af Væresteder, som stiller cykler og guider til rådighed, så brugerne kan cykle tur en gang om ugen. Otte af deltagerne har været med siden april, mens resten er kommet til hen ad vejen. En af dem er 54-årige Betina Herbst. Hun er med for anden gang og må slide i pedalerne for at hænge på.
”Mine tanker kører 24/7, og derfor har jeg ikke turdet cykle: ’Nu falder jeg af. Nu styrter jeg.’ Men jeg var misundelig på cykelholdet, for jeg ville gerne være med,” fortæller Betina Herbst, som spurgte den ene guide, om hun ville gøre hende tryg ved at cykle.
”Vi cyklede små ture, op og ned ad bakke og hen ad gaden, bare hende og mig. Det gør mig glad at cykle, for jeg får både motion og ro på mine tanker,” fortæller Betina Herbst. Det går hende ikke på, at hun ligger bagerst. Hun cykler da heller ikke alene. Holdets anden guide følges med hende.
”Der er ikke noget så ensomt som at blive efterladt alene bagude,” siger Hans Jørgen Lind, der er en af de lokalkendte frivillige fra Cyklistforbundet, som cykler med.