Den store lygteguide
Hvor langt skal dine cykellygter lyse, og hvornår skal de tændes? Bliv klogere på lovens krav til lys, lygter og reflekser og pas på dig selv i trafikken.
Vid, hvad du vil bruge elcyklen til – og hvad du forventer af den. Så kan du lettere tale med forhandleren om mulighederne. Skal du køre meget langt? Skal cyklen lastes tungt? Skal der børn med på cyklen? Har du brug for lav indstigning? Skal du kunne løfte cyklen?
Vær også opmærksom på affjedring. En affjedring giver dig et bedre vejgreb. God affjedring øger også din komfort, når du kører langt og hurtigt.
Hvis batteriet optager pladsen på bagagebæreren, har du måske brug for kurve eller cykeltasker.
Tal med flere forhandlere. Vælg erfarne forhandlere, der har flere typer elcykler at vælge mellem. En elcykel er en større investering. Spørg, før du køber – også til service og reparation. Det er langt fra givet, at din cykelhandler er ekspert i elcykler.
Som altid, når du køber cykel, bør du tage en god, lang prøvetur først. Prøv forskellige modeller med forskellige motor- og batteriplaceringer.
Papir er taknemmeligt, så du skal udfordre cyklens lovede egenskaber lidt: Kom op max-hastigheden, hvor motoren slår fra – hvis cyklen nu føles alt for tung at træde, skal du vælge en anden.
Vær også sikker på, at cyklen er til at køre på, når batteriet løber tør for strøm, eller når du slukker for elektronikken.
Der findes forskellige motorer til en elcykel: Forhjulsmotor, centermotor og baghjulsmotor, og det er ikke lige meget, hvilken motor du vælger.
Forhjulsmotor: Den mest almindelige placering på almindelige el-cykler (klassiske elcykler og citybike elcykler). God til korte og mellemlange distancer. Har indvendige gear. Giver maksimal motorassistance.
Centermotor: Placeret i kranken og er dermed med til at give en god balance og vægtfordeling. God til mellemlange og lange distancer og fåes med både indvendige eller udvendige gear.
Baghjulsmotor: Har udvendige gear og er velegnet til mellemlange ture.
Motorens effekt afgør, hvor meget hjælp elcyklen yder. Effekten måles i Watt (W). Højest tilladte motoreffekt er ifølge loven 250W, og det er ikke for meget, hvis det går op ad bakke i modvind. Så vælg en cykel med en 250W motor og en batterispænding på 36V (Volt).
Vælg et batteri af typen litium-ion (Li-ion) eller litium-polymer (LiPo). Det kan oplades hurtigt og tåler småopladninger.
Batterikapaciteten er afgørende for, hvor langt du kan køre på en opladning. Men mange andre faktorer spiller ind, fx terrænet og din egen indsats. Fabriksangivelserne for rækkevidde er ofte meget optimistiske. Regn med det halve som udgangspunkt.
Batterikapaciteten angives i amperetimer (Ah) eller Watt-timer (Wh) (du kan omregne amperetimer til Watt-timer ved at gange med spændingen for eksempel 36V * 10 Ah = 360 Wh).
Alle batterier taber kapacitet med tiden - samme gælder for elcyklens - så køb hellere et lidt større batteri. Du får mest muligt ud af dit batteri, hvis du behandler det varsomt.
Sådan giver du dit batteri lang levetid:
Batteriet må aldrig køres helt tomt
Gør det til en vane at stoppe opladningen, når batteriet er fuldt opladt
Når temperaturen falder, falder batteriets kapacitet.
En elcykel er tungere end en almindelig cykel, kører ofte hurtigere og kræver derfor mere bremsekraft at standse. Derfor skal du nøje overveje, hvilke bremser, du har brug for.
Fælgbremser: Egner sig især til kortere ture, hvor du ikke skal foretage mange og hurtige opbremsninger.
Skivebremser: Er de stærkeste bremser, og det er samtidig dem, som giver dig den bedste modulation. Med god modulation menes, hvor meget eller hvor nemt bremsekraften kan styres.
Der må kun være én motor på cyklen
Motoren må kun hjælpe, når der trædes i pedalerne
Motoren må kun hjælpe op til maksimum 25 km/t
Motoren må ikke afgive mere effekt end 250 watt
De samme regler for bremser, lys og andet udstyr gælder for elcykler som for almindelige cykler.
Hvor langt skal dine cykellygter lyse, og hvornår skal de tændes? Bliv klogere på lovens krav til lys, lygter og reflekser og pas på dig selv i trafikken.
Kender du færdselsloven for cyklister? Kender du lovkravene for din cykel? Ved du, hvad du må og skal?
Vi står bag indsatser, som får flere til at cykle, som gør det mere sikkert at cykle, og som bidrager til at bruge cyklen som løftestang til en sund, grøn og mere bæredygtig verden