Guide

Gode råd til køb af mountainbike

Mountainbikes findes i mange forskellige priser og kvaliteter. Læs her, hvad skal du kigge efter, hvis du vil prøve kræfter med den populære sport.

Jakob Hertz fra Mountainbikerejser.dk anbefaler, at du finder en cykelhandler, som har mange mountainbikes i forretningen, heriblandt dyre cykler. Det betyder dog ikke, at du behøver lade dig ruinere for at komme i gang.

- En god opstartscykel koster 10-12.000 kroner. Det er bedre at begynde der og sælge cyklen for det halve et år senere, hvis man vil skifte til en dyrere cykel til den tid. Hvis man lægger ud med en cykel til 50.000 kroner og opdager, at det ikke er den type, man vil køre på, får man måske også kun det halve igen. Så det vil være en dyr erfaring.

For 10-12.000 kroner får man en god hardtail, hvor den ’hårde hale’ indikerer, at cyklen ikke har støddæmpere bagpå.

- Det er en fin introduktionscykel, hvor man får meget for pengene. Den er også nemmere at cykle på end en fuldt fjedret cykel, hvor man skal ofre mindst 5.000 kroner mere for at få samme kvalitet, uden at cykelglæden bliver så meget større. Så hellere bruge penge på undervisning i teknik, så man lærer at bruge cyklen.

Læs også:
Mountainbike-ferie som pakkerejse
På mountainbike i alperne

Jakob Hertz’ råd:

  • Det er svært at købe en mountainbike over nettet. Støt den lokale cykelbutik, hvor du kan få rådgivning og efterspændt cyklen.
  • Du kan booke en introtur hos blandt andet cykelhandlere rundt om i landet. Så kan du spore dig ind på, hvilken cykel du vil have, så du kan møde forberedt op i cykelbutikken.
  • Du kan leje en cykel, Det koster få hundrede kroner om dagen. Lej eventuelt forskellige typer af cykler over nogle weekender og få en føling med, hvilken du skal vælge.
  • Mountainbikes findes i extra small, small, medium, large og extra large. Der er forskel på mærkerne, så man kan ikke sige entydigt, hvilken højde på rytteren de enkelte størrelser passer til.
  • Pas på med at købe for billigt. Hvis du bliver grebet af sporten og vil køre på spor med rødder, hop og drop, kan de helt billige cykler ikke holde. Samtidig er sliddelene lavet af blødere materialer og holder derfor ikke så længe, så det bliver hurtigt dyrt i reservedele.
  • Hvis du køber en dyr cykel, kommer du ned i vægt og får bedre bremser og gear, men en cykel i 10.000 kroners klassen har samme funktionalitet som en dyr. Her er gear, forgaffel og hjul normalt i en ok kvalitet, og støddæmperne fungerer med luft, hvor de på billigere cykler er indrettet med en fjeder, hvilket giver hårdere stød i arme og krop.