Uigennemtænkt lovforslag vil give mere trafik i byerne

Teksten er fra Cyklistforbundets nyhedsbrev Pedalkraft, som du kan abonnere på her.

Af Kenneth Øhrberg Krag, direktør i Cyklistforbundet

Det var min forgænger som direktør, Klaus Bondam, der som borgmester i København stod i spidsen for ombygningen og den delvise lukning og fredeliggørelse af Nørrebrogade. En beslutning som de fleste i dag er glade for. Jeg tror ikke, der er mange, der ønsker den gamle ultrabefærdede Nørrebrogade tilbage. Men det er en type omlægning, som ikke vil kunne lade sig gøre fremover, hvis transportministeren får sin vilje med et nyt lovforslag om færdsel i byerne.

Det samme gælder den gennemførte lukning af den flersporede vej Thomas B. Thriges Gade i Odense. Et byudviklingsprojekt som Odense Kommune og Realdania i fællesskab vandt projektudviklingsprisen Building Awards 2022 for. Et visionært projekt, hvor juryens begrundelse bl.a. var: ”Projektet har samtidig fjernet den 'Berlinmur', der gennemskar købstaden, og som myldrende biler i alle døgnets timer var med til at fjerne noget af attraktionen ved H. C. Andersens by."

Heller ikke denne forandring, som fynboerne i dag knuselsker, ville kunne lade sig gøre i dag med det nye lovforslag. Og havde disse ændringer, som transportministeren nu ønsker, været gældende tidligere, ville man ikke have nogen gågader i Danmark, og masser af boligkvarterer ville have store mængder gennemkørende trafik. Det skriger til himlen.

Med lovforslaget ønsker ministeren simpelthen at sætte grænser for kommunernes ret til selv at bestemme trafikmængden og hastigheden i deres byer.

Med lovforslaget ønsker ministeren simpelthen at sætte grænser for kommunernes ret til selv at bestemme trafikmængden og hastigheden i deres byer. Fx indskrænkes deres ret til at indføre 30 km/t zoner betragteligt, lige som retten til ensretning af gader og indkørselsforbud.

Jeg er faktisk lidt rystet over, at nogen kan finde på at fremsætte sådan et forslag i 2025, hvor rigtig mange kommuner vil have mindre biltrafik, færre biler i bymidterne og lavere hastigheder. Både for at byerne skal være rarere at være i og på grund af hensyn til sikkerhed, klima, miljø og støj.

Lovforslaget er i høring, og vi er i Cyklistforbundet ved at skrive et høringssvar, hvor vi tydeligt gør opmærksom på, hvor tåbeligt og utidssvarende dette lovforslag er. Det samme er en række kommuner ved - blandt andet de tre største. De kan se, at flere af de konkrete, grønne projekter, de har på bedding bliver aflyst, hvis det nye lovforslag bliver vedtaget.

Vi må håbe, at transportminister Thomas Danielsen (V) lytter til høringssvarene og ændrer på det makværk, der er lagt frem.

Må pedalkraften være med dig!

Kenneth Øhrberg Krag, direktør.

Det vil vi

En katastrofe for kommuners muligheder for at sikre moderne byrum

Lovforslaget vil sætte Danmark bagest i bussen, når det kommer til at styrke trafiksikkerhed og revitalisering af vores byer og er således et kæmpe tilbageslag for den grundlæggende idé, at byerne og særligt bymidterne tilhører mennesker fremfor biler. Afgivet den 27. januar 2025.

Læs høringssvar

Det vil vi

Landsformandens ledere

Cyklistforbundets landsformand Jens Peter Hansen skriver lederen i medlemsmagasinet Cyklister. Altid om aktuelle emner.

Se landsformandens ledere

Støt cykelsagen

Brug dit skattefradrag

Når du støtter Cyklistforbundet med et støttebidrag i form af en økonomisk gave, kan du trække beløbet fra i skat.

Læs mere om skattefradrag