At cykle giver min søn selvbestemmelse og frihed

Helle Østergaard, mor til Justin på 10 år, Brønshøj

Kan du fortælle lidt om din søn?

Vi adopterede Justin, da han var halvandet år. Han er ti år og går i 3. klasse, og hans store passion er tog. Måske kommer det af, at vi gav ham et tog, da vi hentede ham på Fillippinerne.

Kan du beskrive Justins handicap, og hvad det betyder for hans muligheder for at cykle?

Justin er blind på venstre øje, så han ser ikke cykler og biler på sin venstre side. Indtil videre cykler jeg foran og varsler, hvad der er på vej. Vi tør ikke slippe ham helt fri på cykel.

Hvilken cykel kører han på?

Han har en almindelig drengecykel med syv gear og fodbremse. Når man ikke ser så godt, går man nemmere i panik. Derfor er det vigtigt, at han ikke skal lede efter håndbremsen, men kan bremse med pedalerne. På sigt køber vi en tandem, så en kammerat kan sidde foran, men de skal være lidt ældre, før vi kan give dem ansvaret for at cykle sammen.

Det styrker hans selvbillede, når han kan det samme som sine jævnaldrende. Det giver ham også selvbestemmelse og frihed.Helle Østergaard, mor til Justin

Hvad er de vigtigste positive effekter ved at cykle for Justin?

Det styrker hans selvbillede, når han kan det samme som sine jævnaldrende. Det giver ham også selvbestemmelse og frihed. Det gør ham stolt, når vi cykler 15 km i naturområder eller på cykelstier uden for byen, hvor der ikke er den store trafik.

Hvad eller hvem har været afgørende for, at Justin cykler?

Vi har ikke fået vejledning, for Justin hører ikke til i et synsregister, da han ser normalt på højre øje. Vi har selv lært ham at cykle. I begyndelsen lagde han vægten mod højre. Derfor styrkede jeg hans balance og koordination med fangelege, boldspil og hop på trampolinen, og jeg brugte flere timer end andre forældre på at løbe bag ham på cyklen, for jeg vil gerne have, at han får den succes, det giver at kunne cykle. Vi tænkte aldrig, at det ikke kunne lade sig gøre at lære ham det, og omkring skolestart lykkedes det.

Hvad er de vigtigste udfordringer, du oplever i forhold til Justin og cykling?

Min frygt er, at andre ikke holder tilbage eller ikke vil tabe to sekunder på deres mellemtid. Jeg er selv blevet ramt af en rygsæk, fordi en cyklist ikke ville vente på, at der blev plads, så jeg tør ikke cykle med Justin, når der er højbelastning på cykelstierne. Elbiler og elcykler er også svære, for han kan hverken høre dem eller se dem på sin venstre side. Bomme er også en udfordring, for han har svært ved at bedømme afstande. Det er bedst, at han står af og trækker igennem. Han er også udfordret i regn og blæst, og når det er lidt mørkt.

Hvad skulle blive bedre, hvis flere med handicap skal op på cyklen?

Justin cyklede med en gul vest med teksten ’Pas på mig’, da han var mindre. Nu vil han hverken se handicappet eller barnlig ud, så der er brug for et lidt neutralt kendetegn til at sætte på cyklen eller jakken, som synliggør, at her er en cyklist, man skal vise hensyn til. Og igen – den største bøn er, at man viser større hensyn i trafikken. Ikke bare for synshandicappede, men for alle.

Mød andre cyklister med handicap

Cyklen giver en enorm følelse af frihed

Agnes var meget utryg ved at cykle i begyndelsen. Men i dag cykler hun selv både til skole og hjem til vennerne - og hendes far behøver ikke længere at køre hende.

Læs mere

Mit tankemylder får et break på mountainbiken

For Hans Helsner har det altid føltes nemmere at cykle. Han har ADHD og autisme, og derfor er det ofte forbundet med stress at tage bus, tog og bil.

Læs mere

Det er min egen krop, som cykler

Anton Stockmarr har cerebral parese og er først begyndt at cykle som voksen. Han føler sig fri, når han cykler, fordi det giver ham følelsen af, at kunne bevæge sig hvorhen, han har lyst.


Læs mere